Tiskanje diplomskih nalog, knjig in drugih večjih tiskovin

9 marca, 2021

Pri tiskanju smo lahko bolj ali manj zahtevni. Pogosto imamo povsem enostavno nalogo, želimo recimo kaj na hitro sprintati ali skopirati. Tudi pri službenih nalogah gre za opravila, ki niso nujno zelo zahtevna, čeprav se je seveda pametno poslužiti zmogljive opreme, ki bo svoje delo brezhibno opravila. Nekoliko drugače pa je pri zahtevnejših projektih, ki jih ne moremo enostavno opraviti z običajno opremo – to je recimo tiskanje diplomskih nalog in podobnih izdelkov, pri katerih je treba paziti na visoko kakovost in brezhibno izdelavo. Podobne izzive postavlja tisk knjige, ki je pravzaprav zahteven že zaradi obsega. To so naloge, ki so zahtevnejše od običajnih izzivov pri tiskanju. Nujno je, da za izvedbo takšnih projektov najdemo zanesljivega tiskarja z ustrezno opremo, zelo dobrodošle so tudi izkušnje s tega področja.

Večje tiskarne imajo precej pestro ponudbo, ni pa nujno, da omogočajo tudi tisk knjige ali diplomske naloge. Mnogi ponudniki se namreč osredotočajo na storitve, ki odgovarjajo poslovnim potrebam, to je recimo tisk plakatov, letakov in nalepk, izdelava reklamnih tabel, tudi tiskanje vizitk, dopisnih listov in kuvert. Čeprav so lahko recimo tudi letaki dokaj zahtevni za tisk, je običajno največji izziv naklada, sploh če je treba hitro pripraviti večje število letakov. Z vidika samega tiskanja pa kakšnih večjih ovir ni, pogosto se lahko uporabi kar vsestranski digitalni tisk, s katerim je možno pripraviti promocijske izdelke vseh vrst. Za večje naklade tiskovin, kot so letaki, se sicer pogosteje uporablja offsetni tisk, medtem ko je digitalni tisk zelo uporaben pri kakšnih zahtevnejših projektih, pri katerih ni večjih naklad. 

Drugače je pri bolj obsežnih tiskovinah, za tisk knjige zato potrebujemo posebno opremo, ki je nima vsaka tiskarna. Že za tiskanje diplomskih nalog se splača poiskati izvajalca, ki bo lahko povsem prepričal z visoko kakovostjo končnega izdelka, v mislih pa imamo pogosto tudi nekatere druge nujne odlike.

Tiskanje diplomskih nalog

Za tiskanje diplomskih nalog so značilni različni izzivi, ki v veliki meri resda izvirajo iz samih tehničnih zahtev takšnega projekta, a pogosto se izkaže, da so še bolj pomembni drugi dejavniki, ki jih naročniki zelo cenijo.

Tako za pisanje kot za tiskanje diplomskih nalog moramo imeti na voljo ustrezno opremo

Klasičen primer je hitra izdelava diplomskih nalog. Trdo vezane izvode diplomske naloge je treba običajno oddati že pred zagovorom diplomskega dela, za to pa imamo lahko že postavljen točen rok. To pomeni, da bo treba nalogo hitro natisniti. Ne le to, temveč bo treba pospešiti celoten postopek izdelave, od naročila naprej. To pomeni, da pride v poštev le prilagodljiva tiskarna, ki lahko odgovori na takšne prioritete. Za tiskanje diplomskih nalog izberemo kakšno večjo tiskarno, ki ponuja prilagodljivo printanje. Ljubljana je praviloma najboljša izbira, saj najdemo ponudnike, ki se lahko prilagodijo zahtevam svojih naročnikov. Prav tako ima  Ljubljana glede printanja dokaj ugodne cene, kar je prav tako prioriteta za mnoge naročnike diplomskih nalog.

Seveda se moramo zavedati, da ni možno vedno najti rešitev, ki bi povsem odgovorile na vse potrebe posameznega naročnika. Sploh če so prioritete zastavljene tako, da ne nudijo dovolj fleksibilnosti. Če se mudi, je recimo težko zagotoviti visoko kakovost končnega izdelka. Za tiskanje diplomskih nalog je značilno to, da morajo končni izdelki nekaj časa tudi počivati, da se posušijo in pripravijo za dolgoročno obstojnost in vzdržljivost. Če želimo ta postopek pospešiti, tvegamo lepljenje listov med seboj in pojav valovitih deformacij na dolgi rok. Drugi pomemben dejavnik je pogosto cena, ki spet lahko vpliva na kakovost končnega izdelka. 

Za tiskanje diplomskih nalog je pametno izbrati izkušenega tiskarja, predvsem pa je pomembno, da za to predvidimo dovolj časa in tiskanju namenimo dovolj denarja. Cene niso pretirano visoke, tako da si lahko privoščimo kakovostno izdelavo, ki ponudi odličen končni izdelek.

Tisk knjige

Medtem ko je tiskanje diplomskih nalog še možno z dokaj osnovno opremo, vsaj v kontekstu profesionalnih tiskarskih naprav, je tisk knjige pogosto bistveno bolj zahteven. Seveda je veliko odvisno od tega, za kakšen projekt gre oziroma kakšne knjige nameravamo izdelati. Predvsem ima na tisk knjige velik vpliv vezava, pri čemer ne mislimo le platnic, temveč samo vezanje strani. 

Za zelo pomembno se pri tem izkaže sodelovanje z izkušenim tiskarjem, ki lahko svetuje in pomaga pri iskanju najboljših rešitev. Dejstvo je, da imajo naročniki za tisk knjige po navadi neke svoje ideje, ne vedo pa, katere dejanske možnosti vodijo do takšnega rezultata. Vsekakor je treba za tisk knjige najti dobro tiskarno, ki delo na tem področju močno olajša, predvsem pa lahko zagotovi visoko kakovost končnega izdelka.

Tisk knjige je pogosto še posebej zahteven

Profesionalna tiskarna za tiskanje diplomskih nalog in knjig

Tako za tisk knjige kot diplomskih nalog je treba premišljeno izbrati pravo tiskarno. V poštev pridejo odlike, ki segajo onkraj cene in hitrosti izdelave. Računamo namreč tudi na pomoč, prilagodljivost in različne rešitve že pri pripravi na tisk. Zelo verjetno je, da bo moral tiskar prevzeti veliko več dela kot pri lažjih tiskovinah, zato se splača v projekt investirati tudi nekaj več denarja.

Splošni pogoji  Kontakt