Vsestranska visokotemperaturna toplotna črpalka

25 aprila, 2021

Toplotne črpalke so zelo prepričljive in posledično tudi priljubljene v sodobnih novogradnjah. Včasih se uporabljajo tudi ob prenovah in nadgradnjah ogrevalnih sistemov, saj ne moremo zanikati njihovih odlik v različnih okoljih. A upoštevati moramo tudi nekatere omejitve, ki vplivajo na učinkovitost delovanja in na končno izkušnjo z ogrevanjem. Nenazadnje imamo na voljo različne črpalke, ki ponujajo različne učinke. Za najbolj vsestransko velja visokotemperaturna toplotna črpalka, ki se odlično kombinira z različnimi ogrevalnimi sistemi, dobro se lahko obnese tudi pri prenovi starejših objektov.

Praviloma je toplotna črpalka najboljša izbira za ogrevanje sodobnih stanovanjskih hiš, ki so dobro izolirane. To pomeni, da ni treba dovajati veliko energije in lahko delo brez težav opravljajo tudi nizkotemperaturni sistemi. V takšni situaciji se najbolje izkažejo vse prednosti naprednih toplotnih črpalk, predvsem varčnost in učinkovito delovanje z minimalnimi stroški na dolgi rok. Če pa potrebujemo nekaj več zmogljivosti, se takšne rešitve morda ne bodo izkazale za najboljšo opcijo, če seveda ne izberemo visokotemperaturne črpalke, ki ponuja višjo zmogljivost. Tudi v starejših objektih s slabšo izolacijo in manj učinkovitimi grelnimi telesi se lahko visokotemperaturna toplotna črpalka dobro obnese, čeprav takšne okoliščine seveda niso optimalne za noben ogrevalni sistem.

V vsakem primeru je treba pred izbiro toplotne črpalke dobro premisliti, kateri tip pride najbolj v poštev. Navsezadnje se ogrevalni sistemi uporabljajo za ogrevanje različnih prostorov, stanovalci pa imajo tudi svoja pričakovanja, tako da kakšnih univerzalnih rešitev ne moremo vedno najti. Za najbolj vsestransko velja visokotemperaturna toplotna črpalka, ki se dobro kombinira z raznovrstnimi ogrevalnimi sistemi.

Za kaj se uporablja visokotemperaturna toplotna črpalka?

Kako torej to izgleda v praksi? Vsekakor se visokotemperaturna toplotna črpalka najbolj izkaže v kombinaciji z visokotemperaturnim ogrevalnim sistemom, to so običajno grelna telesa, ki potrebujejo vodo pri višjih temperaturah. So pa takšne črpalke seveda primerne tudi za druga grelna telesa, saj dodatna zmogljivost v tem oziru ne škodi.

Najbolj značilen primer uporabe je v kombinaciji z radiatorskim ogrevanjem. Takšna kombinacija ne ponuja nujno najboljšega izkoristka prednosti, ki jih prinaša toplotna črpalka, a vseeno lahko dosežemo dober učinek, predvsem pa imamo opravka z dobro znanimi sistemi, ki jih imamo lahko povsem pod kontrolo. Pogost primer je prenova in nadgradnja sistemov v starejših objektih, tam recimo že imamo vgrajen radiatorski sistem, ki ga želimo izkoristiti. Za takšno ogrevanje pride v poštev le visokotemperaturna toplotna črpalka, saj potrebujemo višjo zmogljivost za ogrevanje z radiatorji. Ta grelna telesa potrebujejo vodo pri višjih temperaturah, običajno nad 60 stopinj Celzija, za segrevanje do takšne temperature pa potrebujemo zanesljivo opremo.

Radiatorsko ogrevanje lahko poganja visokotemperaturna toplotna črpalka

Dobra visokotemperaturna toplotna črpalka brez težav odgovori na te zahteve in ponuja zanesljiv vir visokih temperatur. Poganja lahko tudi potratna grelna telesa in zagotovi dokaj dober učinek, sploh če smo vsaj nekoliko pozorni še na izolacijo prostorov. Ne moremo vedno računati na optimalen učinek, a z dobro opremo lahko kar najbolje izkoristimo potencial, ki ga imamo pri ogrevanju takšnih prostorov.

Visokotemperaturna toplotna črpalka za druge namene

Poleg tega ima visokotemperaturna toplotna črpalka to prednost, da se lahko uporablja tudi za druge namene. Višje temperature so zahtevane za radiatorsko ogrevanje, a seveda je možno s takšno opremo poganjati tudi druge ogrevalne sisteme, ki s tega vidika morda niso tako zahtevni. Odlično se obnesejo toplotne črpalke za ogrevanje stanovanj z nizkotemperaturnimi grelnimi telesi, prav tako se uporabljajo toplotne črpalke za sanitarno vodo.

Imamo torej kar nekaj izbire, s katero lahko prilagodimo končno izkušnjo in dosežemo kar najboljši učinek v svojih prostorih. Izbira je v veliki meri odvisna od tega, kakšni so pogoji za ogrevanje. V novogradnjah imamo največ svobode, pri prenovi pa ne moremo vedno računati na izbiro. Lahko pa se običajno vseeno odločimo za izbiro toplotne črpalke za sanitarno vodo, ki deluje kot samostojen sistem, tudi če smo pri ogrevalnem sistemu za prostore bolj omejeni.

Visokotemperaturna toplotna črpalka in alternative v sodobnih stanovanjih

Medtem ko je visokotemperaturna toplotna črpalka zelo vsestranska in jo lahko s pridom izkoristimo v različnih okoljih, ni vedno najboljša izbira. Če imamo možnost uporabe nizkotemperaturnega ogrevalnega sistema oziroma grelnih teles, se bolje obnesejo tudi nizkotemperaturne toplotne črpalke za ogrevanje. V tem primeru pričakujemo boljši izkoristek in nižje stroške, saj je celoten sistem prilagojen temu namenu.

Visokotemperaturna toplotna črpalka omogoča enostavno vgradnjo v sodobne novogradnje

V praksi se odlično obnese predvsem kombinacija nizkotemperaturne toplotne črpalke in talnega ogrevanja, če imamo dobro izolirane stanovanjske prostore z manjšimi prostorninami. Pričakujemo lahko odličen učinek in minimalno porabo, toplotna črpalka pa bo svoje delo zelo zanesljivo opravila, tudi če ne dosega visokih zmogljivosti pri ogrevanju vode. Takšne rešitve so zelo priljubljene za pasivne in nizkoenergijske hiše.

Imamo pa na voljo tudi druge alternative, recimo za toplotne črpalke, ki potrebujejo nekaj dodatne zmogljivosti. V takšnih primerih lahko uporabimo tako imenovane hibridne toplotne črpalke, ki imajo še dodaten sistem za dogrevanje v zelo hladnih zimskih dneh. Če potrebujemo nekaj dodatne energije, lahko torej tudi visokotemperaturna toplotna črpalka koristi pomoč sistema na elektriko ali plin, kar zagotavlja odlično izkušnjo v vseh razmerah.

Splošni pogoji  Kontakt